Ik ben Sylvia Haarhuis, ik ben geboren in Twente en sinds 1986 woonachtig te Zwolle. Mijn interesse is altijd uitgegaan naar mensen. Vandaar dat ik in de zorg ging werken. Nadat ik jaren als fysiotherapeute en manueeltherapeute heb gewerkt, werd ik steeds nieuwsgieriger naar de mens in zijn totaliteit. Hierop ben ik mij gaan specialiseren in de richting van de haptonomie en de haptotherapie. (Grave, afgestudeerd 2007).

Voor mij ging er toen een hele wereld open. Een wereld van gevoel, contact, verbinding, gedrag, rust, ontspanning. Het letterlijk leren luisteren naar je eigen lichaam, en van daaruit verbinding kunnen-/mogen-/ durven maken met je omgeving en met de mensen om je heen, zonder jezelf te verliezen. Het staan in je eigen kracht.
Iedere dag ervaar ik nog de verwondering van dit prachtige proces en de consequenties die dat heeft voor de keuzes die je maakt in het dagelijkse leven.

Voor mij heeft dit proces ertoe bijgedragen dat ik ben gaan leven in plaats van overleven.

In 2009 heb ik mijn eigen haptotherapiepraktijk De Ruimte gestart. Ik vind het prachtig dat ik in mijn werk mensen mag begeleiden en uitnodigen om aan zo’n proces deel te nemen. In mijn beroep als haptotherapeut staat het persoonlijk contact en het maken van verbinding met de mensen centraal. 

Naast individuele begeleiding begeleid ik ook mensen met relatieproblematiek. (opleiding te Doorn, afgestudeerd 2015). Voor verdere informatie hierover verwijs ik je graag door naar het kopje relatietherapie. Door het volgen van diverse modules aan de Open Universiteit in de opleidingsrichting psychologie (inleiding in de psychologie, psychopathologie, sociale psychologie, afgerond 2010-2011) heb ik meer verdieping en begrip gekregen over het gedrag van de mens, zowel individueel alsmede betreffende groepsprocessen. 
Ook de opleiding Systemisch werken aan het Bert Hellingerinstituut (afgerond in 2013) heeft bijgedragen aan verdieping en mogelijke interventies bij begeleiding om bepaalde hardnekkige patronen te kunnen/ mogen doorbreken

In 2015- 2016 heb ik bij het instituut voor toegepaste therapie te Nijmegen (de ITH) een verbredingstraject gevolgd. Door deze andere manier van-/ kijk op haptotherapie is mijn kennis en inzicht alsmede mogelijkheden tot interventies sterk uitgebreid. Voor mij was deze opleidingvorm  zeer waardevol.